PHP

PHP Logo

PHP Logo

PHP este un limbaj de scripting destinat calculatoarelor. Iniţial a fost creat pentru a fi folosit în cearea paginilor web dinamince, însă limbajul a evoluat, incluzând o interfaţă din linie de comandă şi având capabilitatea de a rula ca o aplicatie de sine statatoare.

A fost creat iniţiat de către Rasmus Lerdorf in 1995, ca un proiect personal, acronimul semnificând la acel moment Personal Home Page. La prima sa scriere a fost gândit ca un Common Gateway Interface (CGI), o aplicaţie care sa se poată interfaţa cu diverse servere web. A fost scris folosind limbajul de programare C, intenţia lui Lerforf fiind de a înlocui câteva instrucţiuni din Perl pe care el le folosea pentru a-şi întrţine pagina personala de internet. Aceasta primă versiune putea să execute diverse operaţiuni, precum afişarea CV-ului şi contorizarea traficului făcut pe site.

Limbajul a evoluat şi în 1995 Lerdorf l-a facut public pentru a se găsi mai repede bug-urile şi pentru a imbunătăţi codul acestuia. A doua rescriere a avut denumirea de PHP 2 şi avea cam toată funcţionalitatea de bază pe care PHP-ul îl are în ziua de azi. Acestă versiune includea variabile tip Perl, posibilitatea de a prelucra formulare precum şi disponibilitatea intergrarii cu HTML. Sintaxa era asemanatoare cu cea din Perl dar mai limitată, simplă şi mai puţin consistentă.

În 1997, doi programatori numiţi Andi Gutmans şi Zeev Surask, au rescris codul PHP-ului, formând baza pentru PHP 3, schimbând totodată numele limbajului, recursiv, în PHP: Hypertext Preprocessor. După testarea făcută de către public câteva luni, in 1998 s-a făcut release public la versiunea 3, moment în care cei 2 programatori au început rescrierea codului, producând astfel după un an Zend Engine. Totodată ei au pus si bazele si companiei Zend Technologies.

În mai 2000, a fost lansat PHP 4 avand la bază Zend Engine versiunea 1. În 2004 a fost lansată versiunea PHP 5 având suportul Zend Engine 2, PHP devenind cel mai popular limbaj de programare web. Numeroasele îmbunatăţiri de securitate, dar şi noutăţi introduse în limbajul de programare de-a lungul timpului, dar mai ales în versiunea 5, au determinat Zend sa oprească orice dezvoltare la versiunea 4 şi să retragă suportul pentru această versiune. Astfel, in 2008 versiunea 5 este considerată singura versiune stabilă pentru dezvoltare.

PHP 6, deşi încă în dezvoltare beta, anunţă retragerea multor elemente cu probleme de securitate, introduse in versiunea 4 si considerate învechite in 5, precum register_globals sau safe_mode. Mai mult aduce imbunatăţiri considerabile în programare orientată pe obiecte prin introducerea namespace-urilor.