În timp ce programatorii PHP încep să descarce si să testeze cea mai mare modifcare adusă limbajului de programare din ultimii 7 ani, mulţi se întreabă nu despre ce le-a adus Moş Crăciun în sacul lui plin de jucării pentru a le folosi în dezvoltarea aplicaţiilor de mâine ci despre modificările aduse în limbajul de programare care vor afecta aplicaţiile de ieri.

Vestea cea buna este că dacă v-aţi ţinut aplicaţia în ton cu modificările aduse limbajului sunt puţine modificări care vă vor afecta. Vestea cea rea este că pe măsura ce vă îndepărataţi de versiunea curentă portarea aplicatiilor devine din ce în ce mai grea.

Ceea ce urmează nu este o listă de noi funcţionalităţi din PHP 5.3, puteţi găsi destule referinţe bune in spaţiul web pentru informare. Acest articol este o sinteză a manualului de migrare la PHP 5.3. Vom acoperi acele subiecte care afectează continuitatea ramurii 5.x

Functii de procesare a vectorilor

Inainte de PHP 5.3, multe din funcţiile folosite la procesarea vectorilor puteau primi ca parametrii un obiect sau un vector. Din PHP 5.3 multe din aceste funcţii vor putea primi doar vectori. Daca doriţi accesarea unei proprietati din obiecte cu una din următoarele funcţii, va trebui să le convertiţi la array în prealabil.

Modificari în funcţiile magice

Înainte de 5.3 metodele magince puteau fi declarate cu orice modificator de vizibilitate.

 • __get()
 • __set()
 • __isset()
 • __unset()
 • __call()

Din PHP 5.3 aceste metode trebuiesc declarate publice, si nu pot fi statice.

Considerate depăşite

PHP are o lista de funcţii care au fost marcate pentru a fi eliminate din limbaj. Majoritatea acestor funcţii nu au o folosire comună, dar ar fi utilă o verificare a lor. Funcţiile marcate pentru eliminare sunt:

În plus, căteva din directivele php.ini au fost marcate pentru eliminare. Daca sunt activate ele vor emite un avertisment de nivel E_DEPRECATED:

 • define_syslog_variables
 • register_globals
 • register_long_arrays
 • safe_mode
 • magic_quotes_gpc
 • magic_quotes_runtime
 • magic_quotes_sybase

Cum orice emite un mesaj E_DEPRECATED va fi eliminat la urmatoarea versiune majora a limbajului, acestea sunt niste indicii pentru programatori la ce sa se uite pentru trecerea la PHP 6.

Reconsiderare

În PHP 5.0, funcţia is_a() a fost marcată pentru eliminare in favoarea operatorului instanceof, şi totuşi nu a fost eliminată din limbaj. În PHP 5.3, această decizie a fost reconsiderată, iar apelul către funcţia is_a() nu mai emite un mesaj E_DEPRECATED.

Cuvinte rezervate

Au fost adăugate două noi cuvinte rezervate

Având în vedere natura acestor cuvinte este puţin probabil ca ele să existe în codul provenit din versiunile vechi ale limbajului. Totuşi este o idee buna să va scanaţi codul pentru aceste cuvinte rezervate. Dacă există, ele vor genera erori de parsare. Nu pot fi folosite ca nume de funcţii, clase etc.

Concluzie

Ghidul migrarii către PHP 5.3 poate fi găsit în documentaţia de pe php.net. Nu sunt multe elemente din PHP 5.3 care să împiedice un cod bine scris in PHP 5.x sa funcţioneze în versiunea 5.3. Aceasta nouă versiune vine mai mult cu adaugiri la limbaj.

Multumiri

De cele mai multe ori se trece peste aprecierea si multumirea celor care au contribuit la dezvoltarea PHP-ului. Nu cred ca vom trece mai departe fără a face si noi acest lucru. Multumim întregii echipe care si-a dedicat timpul pentru crearea şi îmbunătăţirea PHP-uluiâ

Acest articol este o traducere a articolului Migrating to PHP 5.3.0 aparut in techPortal.

Trackback

2 comments until now

 1. Poate ar fi bine de mentionat si care sunt alternativlele la functiile si metodele care vor fi marcate ca invechite…

 2. theheartcollector

  “Din PHP 5.3″ metodele magice “trebuiesc declarate publice, si nu pot fi statice.” – Ce-i drept, unele nu prea îşi aveau sensul în context static… Vestea bună e că au introdus şi metoda __callStatic, care, împreună cu metoda __call, permit crearea unor clase foarte puternice pentru obiecte cu număr variabil de proprietăţi şi modelare de tip EAV a bazelor de date.

  În legătură cu GOTO, după cum ilustrează şi xkcd aici: http://xkcd.com/292/ nu recomand nimănui să folosească aşa ceva. Nu am idee care este implementarea internă a acestei instrucţiuni, dar, de pe vremea Pascalului, toată lumea recomanda evitarea ei. Motive: 1. multe coduri pot fi foarte îmbârligate, iar instrucţiuni de genul acesta le fac şi mai indescifrabile; 2. Eu ştiam că, în C, astfel de instrucţiuni “nenorocesc” optimizările compilatorului efectuate asupra codului, dar, din păcate, nu cunosc detaliile. Probabil o analiză a codului maşină generat ar putea oferi mai multe informaţii. Oricum, asemenea instrucţiuni probabil vor face câţiva oameni foarte fericiţi, de exemplu pe aceştia: http://en.wikipedia.org/wiki/Obfuscated_code

  NAMESPACE este extrem de util. Sunt convins că îl vom vedea foarte des în aplicaţiile mari. Până acum, pseudo-namespace-urile au fost implementate în diverse feluri pentru a evita coliziuni între numele claselor şi interfeţelor. Un bun exemplu este magento, care a ajuns să aibă nişte clase cu denumiri exagerat de lungi şi o structură arborescentă a directoarelor foarte mare, motiv pentru care au fost implementate metode statice ajutătoare care să poată determina numele clasei şi locaţia fişierului în funcţie de context şi indicii. Un bun exemplu este clasa “Mage_Catalog_Model_Entity_Product_Attribute_Design_Options_Container”. Probabil există unele şi mai lungi…

Add your comment now